Εξοπλισμός Καταστημάτων: Trends 2020-2021

15-01-2020
από ΑΡΧΩΝ -

Κάθε χρόνο παρατηρούμε κάποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, στα συστήματα ραφιών και στα trends που επικρατούν. Τα πιο επιτυχημένα εργοστάσια του εξωτερικού μελετούν τις ανάγκες της αγοράς και προτείνουν ότι καλύτερο…Συστήματα που τελικά θα συναντήσουμε στα πιο μοντέρνα καταστήματα της Ευρώπης και σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Άλλοτε θα δούμε σωλήνες τετράγωνους, άλλοτε στρογγυλούς, σε διάφορα πάχη, σχέδια και χρώματα.

Η μόδα διαρκώς αλλάζει ακόμη και στον εξοπλισμό και είναι σημαντικό να την ακολουθούμε και να ανανεωνόμαστε ώστε να είμαστε πάντα επίκαιροι και να μαγνητίζουμε τα βλέμματα των πελατών. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε ως προτεραιότητα την λειτουργικότητα και την ευελιξία που θα μας προσφέρει κάθε σύστημα ραφιών και κρέμασης. Διότι ένα όμορφο και μοντέρνο σύστημα δυστυχώς πολλές φορές υστερεί στην λειτουργικότητα του. Οπότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις ανάγκες του δικού μας καταστήματος και πως μπορεί το σύστημα που θα επιλέξουμε να τις καλύψει. Ιδανικά λοιπόν, συνδυάζουμε μόδα με λειτουργικότητα.

 

Τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια

Εδώ και πολλά χρόνια όλος ο εξοπλισμός καταστημάτων ήταν σε χρώμιο/inox. Μπορεί κατά καιρούς να άλλαζε το σχέδιο ή το πάχος της κολώνας και των σωλήνων του κάθε συστήματος, πάντα όμως παρέμενε στο ίδιο χρώμα, το χρώμιο.

Τα τελευταία 2 χρόνια, τα συστήματα χρωμίου/inox περιορίστηκαν αρκετά, καθώς τη θέση τους άρχισαν να παίρνουν νέα σχέδια και χρώματα. Παρόλα αυτά το χρώμιο παραμένει μια all time classic-διαχρονική επιλογή αφού η ποικιλία σχεδίων σε χρώμιο που προσφέρουν τα εργοστάσια παγκοσμίως είναι τεράστια και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια! Στην αγορά πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν συστήματα τοίχου, γόνδολες μέσης, πάγκοι δειγματισμού, stands κρέμασης ενδυμάτων και δεκάδες ακόμη είδη σε χρώμιο.

Το 2017 εντάχθηκαν τρία νέα χρώματα στον εξοπλισμό καταστημάτων: το μπεζ του χαλκού, το λευκό και το μαύρο. Τα δύο πρώτα (μπεζ και λευκό) έκαναν ένα πραγματικά πολύ γρήγορο πέρασμα και από το 2018 άρχισαν πλέον να θεωρούνται ξεπερασμένα. Αντίθετα, το μαύρο έγινε μια από τις κορυφαίες επιλογές για το 2019-2020, αλλά δεν είναι πλέον η μόνη!

 

 

Τα trends για το 2020-2021

Φέτος, το μαύρο χρώμα παραμένει μια από τις καλύερες επιλογές στον εξοπλισμό καταστημάτων. Ταυτόχρονα όμως έρχονται και δύο νέα χρώματα να προστεθούν στα trends της χρονιάς: το Bronze (μια γλυκιά καφέ απόχρωση) και το Martele, δηλαδή ένα γκρι-ανθρακί σφυρήλατο που προσφέρει ένα πιο ήπιο και πιο απαλό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το «σκληρό» μαύρο!

Παράλληλα, τα συστήματα αλουμινίου μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και είναι έτοιμα να κλέψουν τις εντυπώσεις. Κολώνες αλουμινίου σε γκρι ματ χρώμα, με πληθώρα εξαρτημάτων που τα καθιστά άκρως λειτουργικά και ευέλικτα. Δεν είναι όμως μόνο η ευελιξία που τα φέρνει στην Νο.1 θέση των επιλογών, αλλά και το design καθώς είναι mininal και πολύ chic και ταιριάζουν σε όλα τα είδη καταστημάτων, ανάλογα πάντα με τα στοιχεία με τα οποία θα συνδυαστούν!

Το minimal design φυσικά συνεχίζει να υφίσταται, τόσο στον εξοπλισμό όσο και στη διακόσμηση του χώρου. Λιτές γραμμές και απλά σχέδια στα συστήματα ραφιών, τα stands κτλ. Καταστήματα που δεν είναι «υπερφορτωμένα» όπως παλιά,  ώστε να κινείται ο πελάτης άνετα μέσα στο κατάστημα και να βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει.

 

Τι αλλάξε όμως τα τελευταία δύο χρόνια;

Κάτι πολύ σημαντικό! Τα στραντζαριστά συστήματα αποδείχτηκαν μη ικανά να προσφέρουν στον ιδιοκτήτη την ευελιξία που χρειάζεται.

Είναι γνωστό ότι κάθε κατάστημα έχει διαφορετικές ανάγκες σε κρέμαση και ράφια, ανάλογα με το είδος που πουλάει. Ακόμη και στο ίδιο κατάστημα, οι ανάγκες διαφοροποιούνται σε κάθε  εποχή (πχ. το καλοκαίρι θέλουμε περισσότερες κρεμάσεις οπότε αφαιρούμε ράφια κτλ.). Δυστυχώς τα στραντζαριστά συστήματα δεν ήταν λειτουργικά γιατί κάθε εξάρτημα παρέμενε στην αρχική του θέση και δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην επιθυμητή κάθε φορά θέση. Μπορεί αρχικά να φαινόντουσαν αρκετά οικονομικά αλλά δυστυχώς δεν ήταν! Πολλά καταστήματα που κατέφυγαν στην λύση των στραντζαριστών κατασκευών, τελικά το πλήρωσαν ακριβά! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι λειτουργικά και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και έτσι αναγκάστηκαν να φτιάξουν εκ νέου το κατάστημα τους επιλέγοντας αυτή τη φορά άλλον εξοπλισμό. Ουσιαστικά λοιπόν πέταξαν την αρχική τους επένδυση, γεγονός που έφερε πολλούς από αυτούς σε δεινή οικονομική κατάσταση!

Τα στραντζαριστά συστήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να προσφέρουν μια ψευτο-οικονομική λύση. Πλέον όμως υπάρχουν πλήρως λειτουργικά συστήματα, σε μαύρο, bronze και martele χρώμα. Συστήματα που συνδυάζουν την μόδα με την λειτουργικότητα και την ευελιξία, δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά.

Κολώνες με υποδοχές, που μας δίνουν την δυνατότητα να μεταφέρουμε τις κρεμάσεις, τα ράφια και λοιπά εξαρτήματα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες μας.

 

Τι προστέθηκε;

Το Smart lighting, κοινώς ο έξυπνος φωτισμός!

Ο κρυφός φωτισμός πίσω από τα συστήματα θα δώσει έμφαση και θα τονίσει συγκεκριμένα σημεία του καταστήματος μας. Σημεία που θέλουμε να προσελκύσουν τον πελάτη.

Μπορείτε να επιλέξετε συστήματα τοίχου που σας δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετήσετε κρυφό φωτισμό πίσω από πλάτες ή να εντάξετε κάποια spots σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου. Ότι και να επιλέξτε, το smart lighting θα χαρίσει μια πιο chic όψη στον χώρο.

 

Η εταιρία Άρχων (www.arhon.gr) δραστηριοποιείται στο χώρο του εξοπλισμού κατ/των περισσότερα από 42 χρόνια και αποτελεί τον πλέον έμπειρο συνεργάτη κάθε επαγγελματία. Εκεί θα βρείτε πληθώρα μοντέρνων και λειτουργικών συστημάτων, στις καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, η εταιρία αναλαμβάνει εντελώς δωρεάν τη μελέτη και τον σχεδιασμό καταστημάτων και είναι ικανή να προτείνει τις πιο όμορφες, αποδοτικές και συμφέρουσες λύσεις βάση των αναγκών του κάθε κατ/τος.

 

Γράφει η Αθανασίου Χριστίνα
Interior designer - Specialized in Visual Merchandising


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.