Privacy and GPDR Cookie Consent

Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας θέτετε πριν την αγορά μιας κούκλας βιτρίνας

05-02-2024
από ΑΡΧΩΝ -
koukles-vitrinas-arhon

Πιθανόν να είστε από εκείνους τις ανθρώπους που πριν προβούν σε κάποια αγορά, κάνουν την έρευνα τους και ρωτούν για να λύσουν κάθε απορία τους.

Συχνά, πριν την αγορά μιας κούκλας βιτρίνας, μας εκφράζετε τις απορίες σας και εμείς είμαστε εδώ για να τις λύσουμε! Μαζέψαμε λοιπόν τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνετε σχετικά με τις κούκλες βιτρίνας και σας έχουμε όλες τις απαντήσεις!

 

Τι ποιότητες υπάρχουν; Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι να επιλέξω;

Οι κούκλες βιτρίνας κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά. Αν τις ταξινομήσουμε ανά ποιότητα, πρώτες είναι οι πολυεστερικές-fiberglass κούκλες βιτρίνας, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα, δεν φθείρονται εύκολα, ενώ αν κάποια στιγμή θελήσετε να τις βάψετε για να δώσετε άλλο στυλ στο κατάστημα και τη βιτρίνας σας αυτό είναι εφικτό.  Έτσι, μετά από χρόνια, με ένα μικρό κόστος θα έχετε ολοκαίνουργιες κούκλες που θα ανανεώσουν το κατάστημα σας. Ακόμη, σε περίπτωση κάποιας φθοράς λόγο του χρόνου, δέχονται επισκευή. Τέλος, οι κούκλες βιτρίνας από πολυεστέρα έχουν πλήρως ανατομικές κινήσεις και σώματα, καθώς το υλικό αυτό επιτρέπει να δώσουμε την απαραίτητη λεπτομέρεια στο καλούπι. Έτσι, θα παρατηρήσετε ότι τα σώματα, αλλά και τα πρόσωπα, έχουν λεπτομέρειες στα χαρακτηριστικά και σωστές γραμμώσεις που κάνουν την κούκλα πιο ρεαλιστική και αναδεικνύουν όλα τα ρούχα.

Ακολουθούν οι κούκλες βιτρίνας από pvc, ένα πιο απλό και ελαφρύ υλικό που όμως δεν δέχεται επισκευή ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Επιπλέον, τα σώματα είναι πιο απλά και όχι τόσο ανατομικά ώστε να αναδεικνύουν όλα τα στυλ ενδυμάτων. Οι κούκλες βιτρίνας από PVC έχουν όμως και τα πλεονεκτήματα τους! Το βασικότερο είναι ότι είναι πολύ ελαφριές και έτσι μπορείτε εύκολα να τις μετακινήσετε στον χώρο σας. Ακόμη, το κεφάλι τους είναι αποσπώμενο, που σημαίνει ότι μπορείτε να τις μετατρέπετε οποιαδήποτε στιγμή σε ακέφαλες και να δίνετε άλλη όψη στη βιτρίνα σας. Φυσικά, ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η τιμή τους, καθώς είναι πολύ οικονομικές.

Τελευταίες αφήσαμε τις ακρυλικές κούκλες βιτρίνας. Κατασκευασμένες από σκληρό πλαστικό, συνιστούν την πιο απλή κατηγορία. Οι συγκεκριμένες κούκλες δεν δέχονται οποιαδήποτε επισκευή σε περίπτωση φθοράς, ενώ τα σώματα τους είναι απλά, χωρίς λεπτομέρειες. Επιλέγονται κυρίως για μουσεία, στολές κ.ά. , όπου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ανατομία και απλά χρειάζεται μια φιγούρα/καλούπι που θα δείξει την ενδυμασία.

Όσον αφορά το τι να επιλέξετε, είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε μόνοι σας: Θέλετε μια οικονομική κούκλα βιτρίνας που μπορεί όμως να φθαρεί γρήγορα ή προτίθεστε να ξοδέψετε κάτι παραπάνω και να έχετε κούκλες για μια ζωή;

Να θυμάστε ότι οι κούκλες είναι αυτές που δημιουργούν μια όμορφη βιτρίνα και που τελικά προσελκύουν τον πελάτη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κούκλες είναι οι «σιωπηλοί πωλητές σας» καθώς προωθούν τα ρούχα που φορούν και κάνουν τον πελάτη να θέλει να μπει στο κατάστημα σας για να δει περισσότερα είδη. Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό: είναι πάντα εκεί, ακόμη και τις ώρες και ημέρες που το κατάστημα σας είναι κλειστό και συνεχίζουν να δουλεύουν για εσάς, για να πουλήσουν τα προϊόντα σας.  Δείτε λοιπόν την κούκλα ως επένδυση και όχι ως δαπάνη.

Υπάρχει μόδα στις κούκλες βιτρίνας; Πως θα ξέρω τι ταιριάζει στο κατάστημα μου;

Ναι! Και όμως υπάρχει μόδα και στις κούκλες βιτρίνας, η οποία μάλιστα αλλάζει κάθε 2-3 χρόνια.

Ίσως να θυμάστε πώς ξεκίνησαν οι κούκλες και πώς έχουν πλέον εξελιχθεί. Παλαιότερα υπήρχαν μόνο οι ρεαλιστικές κούκλες βιτρίνας, εκείνες με τα χαρακτηριστικά προσώπου στο χρώμα του δέρματος, οι οποίες μάλιστα ήταν πολύ απλές και ίσως λιγότερο όμορφες! Με τα χρόνια, οι κούκλες εξελίχθηκαν και εμπλουτίστηκαν τόσο σε στυλ και χρώματα, όσο και σε λεπτομέρεια!

Τώρα θα βρείτε κούκλες βιτρίνας σε δεκάδες διαφορετικά στυλ (απρόσωπες, αφαιρετικές, ακέφαλες κ.ά) και χρώματα (λευκό ματ ή γυαλιστερό, γκρι, μαύρο, μπεζ κ.ά). Καλό είναι να παρακολουθείτε τη μόδα και τις τάσεις που ορίζουν οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού, ώστε το κατάστημα σας και η βιτρίνας σας να είναι πάντα μοντέρνα και εντυπωσιακά. Ξεφυλλίστε τον κατάλογο μας με όλα τα Trends 2023-2024 σε κούκλες βιτρίνας και φυσικά μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο e-shop μας όπου θα δείτε όλα τα νέα σχέδια. Η συλλογή μας ανανεώνεται πολύ συχνά με κάθετι καινούργιο.

Από την άλλη όμως, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη μόδα αν δεν ταιριάζει στο ύφος του χώρου σας. Ρίξτε μια γενικότερη ματιά στο κατάστημα σας και επιλέξτε το στυλ κούκλας που του ταιριάζει. Και φυσικά πρέπει να συνυπολογίσετε το κοινό σας. Σε ποιους απευθύνεστε; 
Μην παρασύρεστε από τη μόδα και από το τι κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες ενδυμάτων. Έχετε την δική σας ταυτότητα. Το παν είναι να είστε μοναδικοί και όχι ένα πιστό αντίγραφο μιας πολυεθνικής.

 

Γιατί είναι σημαντικό να έχει η κούκλα βιτρίνας σωστή ανατομία;

Η ανατομία είναι το παν! Μια κούκλα βιτρίνας που δεν είναι ανατομικά σωστή, δεν αναδεικνύει το ρούχο και πολλές φορές μειώνει την ποιότητα του, την υφή και το στυλ του.

Το παν λοιπόν είναι οι κούκλες που θα επιλέξετε να είναι όχι μόνο μοντέρνες και ωραίες αλλά και ανατομικά σωστές. Αναρωτηθείτε σε τι θα σας χρησιμεύσει μια κούκλα που το σώμα της είναι «ατσούμπαλο» ή πολύ ψηλό (πάνω από 200cm) και υπερβολικά αδύνατο, αφού όταν την ντύσετε το ρούχο θα «χάνεται»;

Μη ξεχνάτε ότι ο πελάτης πρέπει να μπορεί να φανταστεί επάνω του το ρούχο που φοράει η κούκλα στη βιτρίνα. Πρέπει λοιπόν η κούκλα να ταιριάζει στο ύφος του πελάτη, να έχει φυσιολογικές διαστάσεις. Αυτό που πρέπει να εντυπωσιάσει τον πελάτη είναι το ρούχο και η ωραία του εφαρμογή, όχι μια περίεργη-εξωγήινη φιγούρα που κάνει το ρούχο να δείχνει υποδεέστερο. Στην τελική ο πελάτης θέλει να αγοράσει το ρούχο και όχι την κούκλα σας.  

 

Αφού επιλέξω κούκλες βιτρίνας, υπάρχει κάποιος κανόνας πώς να τις βάλω ώστε η βιτρίνα να είναι εντυπωσιακή και να προσελκύσω περισσότερους πελάτες;

Όντως, η βιτρίνα αποτελεί το πιο σημαντικό μέσω προσέλκυσης πελατών. Η επιλογή της σωστής κούκλας βιτρίνας για το κατάστημα σας είναι ύψιστης σημασίας, καθώς μαρτυρά την ταυτότητα και το στυλ του καταστήματος σας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια θετική εικόνα για την επιχείρηση σας και ενθαρρύνει τις πωλήσεις. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι μια επιτυχημένη βιτρίνα μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις έως και 78%.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε ώστε να έχετε μια εντυπωσιακή βιτρίνα, είναι να είστε δημιουργικοί. Και τι εννοούμε με αυτό; Να έχετε πάντα κατά νου κάποιες βασικές αρχές του visual merchandising:

- Ντύστε τις κούκλες όπως θα ήθελε ο πελάτης να τη δει. Δηλαδή μην παραλείπετε τα αξεσουάρ (τσάντα, παπούτσια, φουλάρι ή καπέλο).
- Διατηρήστε μια αρμονία στα χρώματα που επικρατούν στη βιτρίνα.

Και μην ξεχνάτε…Η βιτρίνα σιωπηλά αναγγέλλει τι μπορεί κανείς να περιμένει στο εσωτερικό του καταστήματος…η βιτρίνα θα παρακινήσει τον πελάτη να κάνει το επόμενο βήμα…

Τι άλλο πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή κούκλας;

Όπως είπαμε, τα βασικότερα σημεία όπου πρέπει να εστιάσετε κατά την επιλογή μιας κούκλας βιτρίνας, είναι:

  • Να ταιριάζει στο στυλ και το ύφος του καταστήματος σας
  • Να έχει σωστή ανατομία και διαστάσεις ώστε να αναδεικνύει τα είδη σας
  • Να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό υλικό

Πέρα όμως από τα παραπάνω, καλό είναι να επιλέξετε μια κούκλα βιτρίνας η οποία:

  • Θα μπορεί να φορέσει και παπούτσια! Απαραίτητο στοιχείο σε περίπτωση που πουλάτε και υποδήματα, οπότε μην το αμελείτε! Ελέγξτε λοιπόν ότι η κούκλα βιτρίνας που σκοπεύετε να αγοράσετε έχει βάση με πίρο όχι μόνο πατούσας, αλλά και γάμπας. - Προσοχή! Όλες οι κούκλες περιλαμβάνουν βάση (διότι αλλιώς δεν μπορούν να σταθούν) και δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο επιπλέον ποσό για να την αποκτήσετε! Μην σας ξεγελάσουν!
  • Προσέξτε επίσης τους μηχανισμούς της κούκλας ώστε να συναρμολογείται και να ντύνεται εύκολα, χωρίς να σας δυσκολεύει στη διαδικασία.

 

…και κάποιες ακόμη χρήσιμες συμβουλές!

Προμηθευτείτε την από μια εταιρία με πορεία ετών στον χώρο του εξοπλισμού καταστημάτων, διότι με την εμπειρία της μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη κούκλα βιτρίνας για το κατάστημα σας. Παράλληλα γνωρίζει καλά τον τομέα αυτό, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ποιότητα και στη μόδα των κουκλών και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από όπου μπορείτε να επιλέξετε!

Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι πως θα σας παρέχει after sales service, θα είναι δίπλα σας, ακόμη και με το πέρασμα του χρόνου, για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει (επισκευή κούκλας, κ.ά). Δυστυχώς, πολλές εταιρίες δεν παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία συναρμολόγησης/sevice/συμβουλή μετά την αγορά, γεγονός που σας αφήνει «μόνους»!

Ακόμη, προτιμήστε μια εταιρία που διαθέτει όχι μόνο ηλεκτρονικό αλλά και φυσικό κατάστημα. Έτσι το όφελος θα είναι διπλό! Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τον χώρο της, να γνωρίσετε τους ανθρώπους και να αποκτήσετε μια προσωπική επαφή. Παράλληλα, θα δείτε από κοντά το προϊόν και πιθανόν να δοκιμάσετε κάποιο ρούχο ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα στη βιτρίνα σας.

 

 

Γράφει η Άρχων Χριστίνα
Interior designer - Specialized in Visual Merchandising


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.